A Hagyományok Háza és a Kalotaszeg NTE Egyesület a Méra World Music fesztivál 2017-es kiadásának keretében meghirdette az I. Kalotaszegi Prímásversenyt. Kalotaszeg nemcsak a gyönyörű népviseletéről, látványos páros és legényes táncairól híres, hanem e vidék egykori híres zenészeiről, prímásairól is, akik virtuóz előadásmódjukkal Kalotaszeget a Kárpát-medence egyik legközkedveltebb zenei tájegységévé emelték. Ezért szervezünk ezen a vidéken először vetélkedőt a hagyományos erdélyi népzenét játszó hegedűsök számára.

A versenynap (július 28.) programtervezete:
10.00 – érkezés és bejelentkezés;
11.00–15.00 – próba, gyakorlás a kísérettel;
15.00 – verseny, a kötelező zenei anyagból;
16.30 – szünet;
17.00 – verseny, a szabadon választott zenei anyagból;
20.30 – gálaműsor

A verseny helyszíne: Bivalymúzeum, gálaműsor helyszíne: Csűrszínpad.

 

A versenyen minden prímásnak két versenyszámot kell előadnia, egy kötelezőt és egy szabadon választottat, egyenként 5-5 perc időtartamban. A kötelező versenyszámban a versenyzőnek Fodor Sándor „Neti” kalotaszegi prímás játékáról készült, eredeti népzenei felvételekből kell felkészülni. Az összeállításnak kötelezően az alábbi hajnalival (első hajnali, de nem föltétlenül ez a variáció) kell kezdődnie, melyet legalább egyszer el kell játszani: https://www.youtube.com/watch?v=S2T7M0S_oTo&index=9&list=PLADD36F92197C0AD9. Ezt követően a versenyző egyénileg és szabadon töltheti ki a megmaradt időt „Neti” muzsikájával.

A szabadon választott versenyszámra a következő kalotaszegi prímások játékáról készült, eredeti népzenei felvételekből lehet felkészülni:
● Antal Ferenc „Árus” (Méra)
● Boros Samu (Bogártelke)
● Czilika János (Bogártelke)
● Kovács Simon „Buráló” (Magyarlóna)
● Laka Aladár „Kicsi” (Kolozs)
● Nonika Miklós „Hitler” (Gyerővásárhely)
● Varga Ferenc „Csipás” (Bánffyhunyad)
● Viski Rudolf (Gyalu)
● Zágor Aladár „Pici” (Váralmás)

Megfelelő színvonalú kísérőzenekarról minden versenyző számára a szervezők gondoskodnak.

DÍJAZÁS
I. díj: nettó 7000 RON értékű pénzjutalom,
II. díj: nettó 5000 RON értékű pénzjutalom,
III. díj:nettó 3000 RON értékű pénzjutalom

A zsűri tagjai:
● Fazakas Levente
● Pál István „Szalonna”
● Papp István „Gázsa”
● Szász József

A versenyen maximum 10 versenyző vehet részt. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó technikai tudása, valamint egyéni, művészi kisugárzása. A zsűri egy alapszintű követelményrendszer mentén (a játék ritmikai, intonációs jellemzői, stílusismeret, hagyományhűség) választja ki a győztest és a gálaműsor fellépőit.