Főoldal

Program Jegyek
MERA WORLD MUSIC FESTIVAL/Szokolay Dongó Balázs és Kubinyi Júlia (HU)

Szokolay Dongó Balázs és Kubinyi Júlia (HU)

A Méra központjában található református templom, 2018 óta, a Fonó Budai Zeneház jóvoltából visszafogottabb hangvételű zenei produkcióknak ad helyet. Az idei templomi koncertek egyik előadója a Szokolay Dongó Balázs és Kubinyi Júlia duó. A Fonó által elhozott produkció egy különös zenei találkozás, mely a magyar népzene sokszínűségében gyökerezik. Júlia autentikus éneke szerencsésen és izgalmasan találkozik Dongó dallamközpontú improvizációjával, ez teszi újszerűvé zenéjüket.

Kubinyi Júlia Junior Prima díjas népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere, akit sokan a Fölszállott a páva televíziós népzenei vetélkedő első szériájának (2012) döntős szólistájaként is ismerhetnek. Gyermekkora óta része életének a magyar népzene- és néptánckultúra, mely fellépésekben, később számos hanglemezen való közreműködés, hazai és nemzetközi fesztiválokon, népdalversenyeken való részvétel formájában végigkísérte mindennapjait. A Dűvő zenekar énekese, és rendszeres közreműködője számos más népzenei formációnak. Vendégszereplője a Magyar Állami Népi Együttes számos műsorának. 2015-ben jelent meg első önálló lemeze „Magam járom” címmel.

Szokolay Dongó Balázs népzenét, valamint népzenei ihletésű improvizatív zenét játszik dudán, furulyán és szaxofonon. A Kárpát-medencei folklór mélyebb tanulmányozása során kezdett népzene-feldolgozással foglalkozni. Így születtek saját kompozíciói és azok az improvizatív zenei alapok, amelyek magukon hordozzák a régmúlt zenei kultúráját, és ugyanakkor modern, kortárs hangvételűek. A Népművészet Ifjú Mestere, Artisjus díjas művész.

Kubinyi Júlia – ének
Szokolay Dongó Balázs – fúvós hangszerek